9 Ağustos 2012 Perşembe

guguk kuşu mu kumru mu?

Guguk kuşu ( Cuculus canorus )

Guguk kuşları dünyanın neredeyse her yerinde görülürler. Avrupa’da görülen guguk kuşları göçmendir. Bu guguk kuşları, Akdeniz’i ve Sahra Çölü’nü hiç mola vermeden geçerek Afrika’ya giderler.

 Guguk kuşları ince ve orta büyüklükte kuşlardır. Uzun kuyrukları, kısa bacakları, uzun ve uçlara doğru darlaşan kanatları vardır. Böcekler, böcek larvaları, meyve ve değişik türlerden hayvanlarla beslenirler.

Genellikle utangaç ve çekingen kuşlardır, onları görmek seslerini duymaktan daha zordur. En çok karakteristik sesleriyle tanınırlar. ‘Gu-guuk’ diye, ıslık ve flüt sesine benzeyen seslerini ayırt etmek zor değildir. Guguk kuşları eşlerini etkilemek ve bölgelerini belli etmek için öterler. Sabahları sık sık duyduğumuz kumruların sesleriyle karıştırılabilir. Guguk kuşları kırsal alanlarda bulunur. Şehrin içerisinde bu sesi duyarsanız bilin ki duyduğunuz ses kumruya aittir.


Guguk Kuşu

kaynak
______________________________________________________________________

Kumru

Kumru, güvercingiller (Columbidae) familyasından park, bahçe ve ufak koruluklarda çiftler halinde yaşayan güvercine benzer bazı kuş türlerinin ortak adı.

 Kumru teriminin teknik bir önemi yoktur. Güvercin adı genellikle daha iri, tombul, kuyrukları küt ya da yuvarlak cinslere, kumru adı ise daha küçük ve zarif, sivri kuyruklu türlere verilir. Genellikle kahverengi tüylüdür. Şeklen güvercine benzemekle beraber, ondan daha küçük ve zarif yapılıdırlar.

Eşlerine bağlı kuşlardır. Eşlerden biri ölecek olursa, kalan eş ömür boyu başkasıyla eşleşmez. Dal parçalarından basit bir yuva yaparlar. Senede iki yumurta yumurtlarlar. Yavrular, yumurtadan çıktıktan 18 gün sonra uçarlar. Ayrıca çıkardıkları seslerden dolayı halk arasında gugukçuk ve bazı yörelerde yusufçuk olarak da isimlendirilirler.

Dosya:Collared.dove.jpg
Kumru

Kaynak2


Hiç yorum yok: